Pokud toužíte po prohlížeči, který nesleduje svoje uživatele, máte několik možností. Buď si vybrat jeden, který byl už vytvořen s ideou poskytnutí většího soukromí uživatelům a který má zabudované nástroje jako addblock, VPNka, automatické blokování cookies, kontejnerování... Tyhle prohlížeče vychází z projektu Chromium, který je open source a který si pak adaptoval Google a vytvořil na něm svoji nadstavbu Google Chrome.

- Brave

-Opera

Jsou výborné, ale kvůli základu z Chromia a velkému množství prvků třetích stran jsou poměrně robustní, těžké a mají vyšší požadavky na výkon (asi jako ten Chrome...). Pokud máte starší počítač, nebo pracujete hodně na laptopu na baterce a chcete dlouhou výdrž, spíše bych se podíval po něčem odlehčenějším.

Což by byla Mozilla Firefox. Mozilla Firefox má z větší části otevřený zdrojový kód, je odlehčený, snadný na používání a umožňuje velkou rozšířitelnost skrze pluginy, který dokáží z Firefoxu udělat velmi snadno velmi soukromý prohlížeč.

- Mozilla Firefox

Do Firefoxu doporučuju pro maximální efekt přidat následující pluginy: PrivacyBadger, PrivacyPossum, uBlock Origin. Pokud si platíte nějakou VPN, jako NordVPN, ProtonVPN, nebo nějakou další, přidejte si do prohlížeče i plugin svojí VPNky.

Pokud jste Open Source nadšenec a i Mozilla je pro Vás příliš korporátní, doporučuji GNU IceCat, open sourcový spin Firefoxu, který podporuje JENOM open source pluginy, má otevřený úplně celý zdrojový kód a je tvořen jen a pouze komunitou. 

- GnuZilla IceCat

Naposledy změněno: středa, 2. října 2019, 14.58